Titulka » Titulní strana Pospolu » Detail subjektu Nadace DEPOSITUM BONUM

Nadace DEPOSITUM BONUM

Adresa:Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
wwwwww.nadacedb.cz
E-mail:vkubata@nadacedb.cz, ahakova@nadacedb.cz
Telefon:956 785 402, 724 163 308
Typ subjektu:Ostatní
Působnost:Celorepubliková působnost
Informace v rejstříku:https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=710323&typ=UPLNY
IČ:24259101
Kontaktní osoba:Ing. Václav Kubata, ředitel, Anna Háková, tajemnice

O nás

Účelem Nadace je podpora české společnosti v oblasti vědy, výzkumu, vývoje a vzdělání. Nadace podporuje obory přírodovědné a technické, přinášející dlouhodobý praktický prospěch české společnosti a posilující její konkurenceschopnost v globálním prostředí. Nadace realizuje vzdělávací programy v oborech stanovených správní radou. Správní rada rozhoduje o formě realizace vzdělávacích programů (kurzy, přednášky, semináře apod.).

Oblasti spolupráce škol, zaměstnavatelů a dalších klíčových partnerů se Nadace Depositum Bonum věnuje na své výroční konferenci "ČESKÁ ŠKOLA 21. STOLETÍ" a v projektu Elixír do škol, jehož cílem je podpořit výuku technických a přírodovědných oborů na základních a středních školách. 

Konference Česká škola 21.století se v roce 2015 věnuje tématu inovací z hlediska už od základních škol, jejich zřizovatelů a firem. Ročník 2014 se konference věnovala příkladům dobré praxe ze spolupráce škol a firem a jako první akce zahájila Rok průmyslu a technického vzdělávání. První ročník konference se věnoval tématu výuky fyziky z různých úhlů pohledu. Aktuální informace a výstupy z předchozích ročníků konference jsou dostupné online

Elixír do škol se v první fázi zaměřuje na výuku fyziky. (odkaz na projekt http://www.nadacedb.cz/elixir-do-skol/region-centra) Spolupráce škol a zaměstnavatelů je realizovaná v části projektu nazvaném Regionální centra, ve kterých se každý měsíc setkávají učitelé fyziky. Spolupráce se zaměstnavateli je postupně rozvíjena v začínající exkurzích pro učitele fyziky do firem, kde se fyzika různými způsoby projevuje. Také někteří zaměstnavatelé věnují regionálním centrům fyzikální pomůcky, které souvisí s jejich výrobním zařízením nebo díky jejich finančnímu příspěvku nadaci, podpoří rozšíření nebo nákup dalších fyzikálních pomůcek, které si učitel zdarma mohou půjčit do výuky. Také lze spolupráci realizovat formou odborných přednášek zástupců firem pro učitele fyziky na setkání v regionálních centrech.

Z pohledu konkurenceschopnosti a ekonomické prosperity země považuje nadace za zásadní působit v oblasti přírodních a technických věd již v základním a středním školství. Nadace se snaží pomoci školám a učitelům zlepšit kvalitu výuky v technických a přírodovědných předmětech. Vizí nadace je, aby hodiny matematiky, fyziky, biologie i chemie v dětech probouzely radost z objevování světa a chuť věnovat se těmto oborům i v budoucnu. Naší vizí je, aby hodiny matematiky, fyziky, popř. biologie i chemie v dětech probouzely radost z objevování světa a chuť věnovat se těmto oborům i v budoucnu.Aktuálně nadace podporuje:

- výuku fyziky na základních školách v projektu Elixír do škol, 

- výuku matematiky metodou prof. Hejného a 

- multioborovou vědomostní soutěž zaměřenou na geografii Eurorebus a Dnešní svět.


Nadace Depositum Bonum (z lat. dobrý vklad či dobrá úložka) byla založena 14. 8. 2012 Českou spořitelnou, aby pečovala o mimořádný výnos z anonymních vkladních knížek, jejichž další existenci zakázala EU a následně Parlament ČR.

Cíle Nadace Depositum Bonum

  • Zvýšit zájem dětí o technické a přírodovědné obory.
  • Zlepšit kvalitu výuky těchto oborů.
  • Posílit prestiž profese učitele
  • Zvýšit povědomí o klíčovém významu školství pro prosperitu země.

 

 

 

Principy Nadace Depositum Bonum

  • Spolupráce se systémovými aktéry (MŠMT, VŠ, profesní asociace, atd.).
  • Vytváření příkladů dobré praxe a jejich sdílení s veřejností.
  • Dlouhodobý rámec činnosti a dlouhodobá řešení.


Partnerství (memorandum o spolupráci): 
Českomoravskou elektrotechnickou asociací
UK Praha, fakulta matematicko-fyzikální
Jednota českých matematiků a fyziků
IQLANDIA Liberec
E.ON
Asociace science center + jednotlivá science centra

Poslední aktualizace údajů 19. 10. 2015